Bauturi › Retete › Bautura anti-raceala

  • Cras justo odio
  • Dapibus ac facilisis in
  • Morbi leo risus
  • Porta ac consectetur ac
  • Vestibulum at eros

Ingrediente
2 linguri miere

1 radacina ghimbir

1 cana otet din cidru de mere

1/2 lingurita scortisoara

12 catei de usturoi

1 mar

1 portocala

2 lamai mici

1 ceapa mica

2 ardei iuti

2 crengute de rozmarin
Mod de preparare
Pentru a prepara acesta bautura anti-raceala, incepem prin a spala si scurge de apa un borcan incapator, de 1,5 l, cu capac.
Curatam radacina de ghimbir de coaja si dam pe razatoarea mica, apoi o adaugam pe fundul borcanului.
Curatam usturoiul de coaja, il maruntim folosind o presa speciala si il adaugam peste ghimbir.
Spalam ardeii, taiem in doua pe lungime si ii adaugam in borcan.
Completam cu scortisoara, rozmarinul si portocala taiata in 6-8 bucati (cu tot cu coaja), apoi impingem bine toate ingredientele pe fundul borcanului, folosind o lingura de lemn.
Adaugam in borcan lamaile (taiate in 8-10 bucati fiecare, cu tot cu coaja), marul (taiat in 6-8 bucati, cu tot cu coaja) si apasam din nou cu lingura, pentru a tasa ingredintelele adunate pana acum.
Curatam ceapa de coaja si o taiem marunt, apoi o adaugam in acelasi borcan.

Turnam deasupra mierea si otetul din cidru de mere, acoperim gura borcanului cu un patrat de hartie de copt mai mare decat diametrul acesteia si inchidem borcanul.
Il agitam usor, fara a deranja foarte mult continutul, apoi il depozitam intr-un loc racoros si intunecat timp de 3-6 saptamani, in care va fermenta.
Dupa acest timp, turnam continutul borcanului intr-un bol incapator, peste care punem o sita, pentru a opri ingredientele solide si a ramane doar cu lichidul.
Turnam bautura anti-raceala intr-o sticla si o depozitam la frigider timp de 1 luna.
Combinam 1 deget de bautura anti-raceala cu apa minerala (intr-un pahar) sau cu ceai cald (intr-o cana) si bem rezultatul de-a lungul anotimpului rece sau de fiecare data cand simtim ca racim.