Deserturi › Retete › Prajitura cu mousse de afine si lămâie

  • Cras justo odio
  • Dapibus ac facilisis in
  • Morbi leo risus
  • Porta ac consectetur ac
  • Vestibulum at eros

Ingrediente
Blatul la prajitura cu mousse de afine si lamaie

4 oua
120 grame zahar
120 grame fulgi de migdale
20 grame cacao
2 linguri ulei
2 lingurite amaretto
Mousse de afine pentru prajitura cu mousse de afine si lamaie
250 grame afine
500 mililitri frisca lichida
150 grame ciocolata alba
10 grame gelatina
Lemon curd
suc de lamaie de la 2 lamai
coaja de lamaie de la 2 lamai
180 grame zahar
90 grame unt
3 oua
1 plic zahar vanilat
Mousse de lamaie pentru prajitura cu mousse de afine si lamaie
400-500 grame lemon curd
500 mililitri frisca lichida
150 grame ciocolata alba
10 grame gelatina
Glazura de ciocolata pentru prajitura cu mousse de afine si lamaie
100 grame ciocolata amaruie
100 mililitri frisca lichida
Mod de preparare „Blatul la prajitura cu mousse de afine si lamaie”
Fulgii de migdale se pun intr-o tava si se baga timp de 10 minute in cuptorul preincalzit la 200 grade. Se lasa sa se racoreasca putin,apoi se rasnesc.Se obtine faina de migdale necesara blatului pentru prajitura. Peste faina de migdale se adauga cacaua si se amesteca. Ouale se separa.Galbenusurile se bat cu 2 linguri de ulei. Albusurile se bat spuma,apoi se adauga zaharul si se bat in continuare, pana se obtine o bezea tare.Peste bezeaua se albusuri se adauga galbenusurile si amestecul de faina cu cacao. Se amesteca usor cu o paleta, de sus in jos. La final se adauga si amaretto.
Intr-o tava cu pereti detasabili, cu hartie de copt pe fund si unsa cu unt pe margini,se toarna compozitia si se coace la 180 grade timp de 20 de minute. Blatul se lasa sa se raceasca.
Mod de preparare „Mousse de afine pentru prajitura cu mousse de afine si lamaie”
Gelatina se pune la inmuiat, conform instructiunilor de pe ambalaj.Ciocolata alba rupta in bucati, impreuna cu 200 ml frisca lichida se pun pe baie de apa pana cand ciocolata se topeste si amestecul devine omogen.
Se dizolva gelatina pe baie de apa , apoi se toarna peste amestecul de ciocolata, avand grija ca amestecul sa nu aiba o temperatura mai mare de 60 de grade pentru a nu distruge structura gelatinei.
Separat se bate foarte bine restul de frisca,apoi se adauga afinele bine scurse de zeama si ciocolata.Se amesteca cu o paleta.
Mod de preparare „Lemon curd”
Ouale se bat cu telul,apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat si se amesteca bine cu telul, pana se omogenizeaza.
Se rade coaja de la lamai si se adauga peste oua,impreuna cu sucul de lamaie. Vasul se pune pe foc amestecand continuu pentru a nu se coagula ouale. Dupa ce amestecul s-a ingrosat,se adauga untul si se mai lasa pe foc pentru 5-10 minute. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Mod de preparare „Mousse de lamaie pentru prajitura cu mousse de afine si lamaie”
Gelatina se pune la inmuiat, conform instructiunilor de pe ambalaj.Ciocolata alba rupta in bucati impreuna cu 200 ml frisca lichida se pun pe baie de apa, pana se topeste ciocolata.Se ia de pe foc. Se dizolva gelatina pe baie de apa si se adauga peste amestecul de ciocolata, avand grija ca amestecul sa nu aiba o temperatura mai mare de 60 de grade pentru a nu se distruge structura gelatinei.Separat, restul de frisca se bate foarte bine. Peste frisca batuta se adauga lemon curdul, si ciocolata amestecand bine.
Mod de preparare „Glazura de ciocolata pentru prajitura cu mousse de afine si lamaie”
Ciocolata si frisca se pun pe baie de apa pana totul devine un amestec omogen.
continuam cu reteta de baza
Peste blatul rece se toarna mousse-ul de afine si se intinde uniform, pe toata suprafata.
Se da la rece pentru o ora, timp in care se pregateste mousse-ul de lamaie. Cand s-a intarit stratul cu afine, se scoate din frigider si se toarna peste el mousse-ul de lamaie,uniform, pe toata suprafata.
Se da la rece pana cand se intareste si stratul cu lamaie. Se indeparteaza inelul detasabil si se portioneaza.
Se toarna glazura individual, pe fiecare dintre bucatile taiate,apoi se orneaza, dupa preferinta.
Se tine la rece pana la servire.